• +385 (1) 6461 641
 • Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
 • Pon-Pet: 07:00-18:00, Sub: 08:00-13:00
Promjene o radnim vremenima vozača u povremenom prijevozu putnika!

Promjene o radnim vremenima vozača u povremenom prijevozu putnika!

02.05.2024. u Službenom listu EU objavljena je UREDBA 2024/1258 o izmjeni UREDBE 561/2006 te stupa na snagu 22.05.2024.

Radi se o sljedećim bitnim izmjenama:

 1. Uredbom se mijenja pravilo korištenja stanke tijekom vožnje u povremenom prijevozu putnika
  Za vozača koji obavlja povremeni prijevoz putnika stanka tijekom vožnje od 45 minuta koja se uzima najkasnije nakon 4,5 sata kontinuirane vožnje, može se zamijeniti i s dvjema stankama, pri čemu svaka od njih traje najmanje 15 minuta te su raspoređene tijekom razdoblja vožnje od 4,5 sata
 2. Uredbom se mijenja pravilo korištenja dnevnog odmora za vozače koji obavljaju jednokratni povremeni prijevoz putnika
  Vozač koji obavlja jednokratni povremeni prijevoz putnika u trajanju od najmanje šest uzastopnih 24-satnih razdoblja može uzeti dnevni odmor unutar maksimalno 25 sati nakon završetka prethodnog dnevnog odmora ili tjednog odmora, ako ukupno akumulirano vrijeme vožnje za taj dan ne premašuje sedam sati.
  Odstupanje se može koristiti dvaput u okviru jednokratnog povremenog prijevoza putnika u trajanju od najmanje osam uzastopnih 24-satnih razdoblja.
  Primjenom tog odstupanja ne dovodi se u pitanje maksimalno trajanje radnog vremena.
 3. Uredbom se mijenja pravilo korištenja tjednog odmora za vozače koji obavljanju jednokratni povremeni prijevoz putnika
  Već navedeno korištenje tjednog odmora nakon dvanaest  24-satnih razdoblja u međunarodnom povremenom prijevozu putnika od sada vrijedi i u unutarnjem povremenom prijevozu putnika.

PAŽNJA!

Za potrebe provjera na cesti, sve dok digitalni putni list ne postane dostupan, vozač mora moći opravdati primjenu odstupanja tako da:

 1. u vozilu ima ispunjen putni list koji sadržava informacije koje se zahtijevaju u skladu s Uredbom (EZ) br. 1073/2009 te koji je prijevoznik dužan pružiti vozaču prije svakog putovanja
 2. u vozilu ima papirnate ili elektroničke primjerke takvih putnih listova koji se odnose na prethodnih 28 dana, a od 31. prosinca 2024. na prethodnih 56 dana.


Naša web stranica koristi kolačiće kako bi vam omogućili najbolje korisničko iskustvo. Za više detalja pročitajte naša Pravila privatnosti. Pregledavanjem web stranice slažete se s korištenjem kolačića.